Premium
Så vill biltillverkare komma ikapp Tesla
Flera av de stora bilkoncernerna har ändrat sig det senaste året. Nu omfamnar nästan alla elbilar. Men det finns tydliga skillnader mellan biltillverkarna.
Ny Teknik har kartlagt de 20 största fordonskoncernerna sett till antalet sålda fordon och placerat dem i olika grupper baserat på deras inställning till elektrifiering. Vi har inkluderat pionjären Tesla samt några mindre uppstickarbolag som är extra intressanta.
Resultatet syns i grafiken till artikeln (se även faktaruta längre ned).
Det råder ingen tvekan om att omställningen är i full gång. Den amerikanska elbilstillverkaren Teslas roll går förmodligen inte att överskatta. Företaget hamnar i kategorin ”Pionjärer” i vår kartläggning. Men Teslas bilar tillhör premiumsegmentet. De är för dyra för en stor del av jordens befolkning. Företaget har också haft ett tufft år med stora produktionsproblem.
Tre saker som driver på utvecklingen av elfordon
En kombination av faktorer har fått de flesta biltillverkarna att inse att endast förbränningsmotor inte kommer att räcka till i framtidens bilar:
– Från 2021 ska genomsnittet av respektive tillverkares försäljning klara utsläppsgränsen 95 gram koldioxid per kilometer.
– Effekterna av den nya tuffare testcykeln WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) har börjat märkas under året: testcykeln leder till höjda utsläppsvärden för de flesta bilmodeller. Att fortsätta utveckla förbränningsmotorerna så att de klarar kraven börjar helt enkelt bli för dyrt.
– Volkswagens fusk med utsläppstester, populärt kallat Dieselgate, har solkat ner dieselmotorns rykte. Den är egentligen betydligt bränslesnålare än en bensinmotor men utsläppen av framför allt kväveoxider har fått städer att börja besluta om miljözoner där dieselbilar kan komma att förbjudas.
Tillverkarna jobbar förstås med andra tekniker, som bränsleceller, gasmotorer och biobränslen. Men för tillfället utgör uppenbarligen elektrifiering det mognaste teknikvalet.
Omställningen utgör minst sagt en utmaning för bilindustrin. Men förbränningsmotorn är inte på något sätt uträknad ännu på länge. I våra kontakter med biltillverkarna anger de flesta att de inte har något datum för när den kommer att ha fasats ut.
Nissan, som tillhör den absoluta spjutspetsen gällande elektrifiering och hamnar i kategorin ”Early adopters”, säger till exempel att förbränningsmotorn ”kommer att fortsätta existera, men spela en liten roll”.
Mazda, som i vår kartläggning benämns som ”Skeptiker”, menar att förbränningsmotorn ur ett tioårsperspektiv fortfarande kommer att vara dominerande i den globala försäljningen och att det därför är viktigt att fortsätta utveckla tekniken.
Toyota avvaktar – pratar hellre om vätgasbilar
Toyota är ett särpräglat exempel bland de tillverkare vi har kartlagt. Företaget har varit ledande i utvecklingen av hybridtekniken och har i omgångar tillverkat rena batteribilar, men intar ändå en avvaktande hållning på grund av osäkerhet kring batteriernas hållbarhet samt det miljömässiga avtrycket.
Toyota hamnar därför i specialkategorin ”Försiktige generalen”. Den svenska talespersonen tycker att det är ”synd och anmärkningsvärt” att vår kartläggning endast handlar om laddbara bilar och vill i stället lyfta fram satsningen på vätgasbilen Mirai.
De kinesiska biltillverkarna är hårt drivna av den kinesiska regeringens krav på omställning. De flesta har redan mängder av både laddhybrider och batteribilar i sin modellprogram. Men märkena är ännu okända för de flesta i väst och grupperas därför ihop i kategorin ”Kineserna”.
Volvo Cars överraskade i fjol hela världen genom att säga att alla nya modeller från 2019 kommer att vara minst så kallade mildhybrider och att flera batteribilar är att vänta. Volvo Cars hamnar därför i kategorin ”Nyfrälsta”.
Hos FCA, där Fiat och Chrysler ingår, kom vändningen ännu senare än så. Strax innan vd:n Sergio Marchionne avled i somras deklarerades att koncernen ”tar upp jakten på Tesla”, vilket också utgör ett tydligt exempel i kategorin Nyfrälsta.
Slutligen listar vi också några bubblare som är värda att hålla ett öga på i den fortsatta omställningen av fordonsflottan.