Fordon

Koenigsegg köper Saab

Foto: Pontus Tideman
Foto: Pontus Tideman
Jon Gunner är teknisk direktör på Koenigsegg i Ängelholm.? Foto: Pontus Tideman
Jon Gunner är teknisk direktör på Koenigsegg i Ängelholm.? Foto: Pontus Tideman

Sportbilstillverkaren Koenigsegg och norska investerare köper Saab Automobile. Det uppger SVTs Rapport, men ingen av de inblandade har ännu bekräftat uppgifterna.

Publicerad

Enligt Rapport har köparna undertecknat en avsiktsförklaring att köpa Saab. Slutförhandlingar om detaljer av köpet kommer att pågå de närmaste månaderna.

–Vi kan inte kommentera detta. Saab har inte gått ut med någon information av det här slaget, säger Gunilla Gustavs, taleskvinna för Saab.

Koenigsegg är en liten tillverkare av exklusiva sportbilar i Ängelholm och har enligt Rapports källor fått stöd av norska investerare för att genomföra affären.

Tanken på en volymbil har länge funnits hos Christian von Koenigsegg och hans tekniske chef Jon Gunner.

– Vi skulle kunna bygga en bil som är grunden för en volymprodukt. Idealet vore att förutom vår toppmodell CCX även ha en högre volymvariant som utnyttjar konstruktioner och delar, sa Jon Gunner till Ny Teknik när vi besökte Koenigseggs fabrik för några månader sedan.

De volymer som Jon Gunner pratade om då handlade om som mest något tusental bilar, där man skulle använda mindre exklusiva material än exempelvis kolfiber.

Påfallande mycket under besöket relaterade till traditionella bilfabriker. Jon Gunner sade exempelvis rent ut att Koenigsegg kan lära Saab en del om effektivt ingenjörsarbete.

– Vi driver en extrem form av ”lean engineering”, och jag tror stora företag kan lära sig mycket av vårt sätt att arbeta. De har ofta mycket repetetivt konstruktionsarbete helt i onödan, de lägger ner mycket tid på enskilda komponenter. Det har vi inte råd med.

Under Ny Tekniks besök var Christian von Koenigsegg själv inte på plats. Några dagar senare kom bilder då han lämnar Saabs fabrik i Trollhättan.

Största ägare i Koenigsegg är den norske industridesignern Bård Eker, som via sitt holdingbolag Eker Group äger 49 procent av lyxbiltillverkaren. Bård Eker har tidigare sagt till norska tidningar att hans dröm är att köpa Saab.