Ytterligare 75 kroppar bärgade från AF 447

2011-05-31 13:37  

Trots protester från anhöriga till de omkomna från det störtade Air France-planet 447 den 1 juni 2009 har ytterligare 75 kroppar bärgats från havsdjupet.

- Personligen skulle jag ha önskat att kvarlevorna från våra nära och kära fick ligga kvar på havsbotten, säger Robert Soulas, ordförande i den franska anhörigföreningen, till nyhetsbyrån CNN.

Planet var på väg från Rio de Janeiro till Paris då det kraschade och försvann  i Atlanten. Först när varkdelar flöt iland i Brasilien fick man bekräftat att planet störtat.

Totalt har nu 127 kroppar från de 228 omkomna bärgats. Eftersom de legat i havet i två års tid kommer det att bli svårt att identifiera dem.

Direkt efter olyckan kunde 51 kroppar bärgas.

I planet fanns medborgare i hela 32 länder varav 61 från Frankrike, 58 från Brasilien och 28 från Tyskland. Bland de omkomna fanns direktörer från franska Michelin, tyska Thyssen Krupp och tjänstemän från norska Statoil.

Av de omkomna var sex nordbor från Sverige, Norge, Danmark och Island.

Stora ansträngningar har gjorts för att hitta planets färdskrivare på närmare 4 000 meters djup. För ett par veckor sedan, vid det tredje och sista försöket, lyckades man. Innehållet i den ”svarta lådan” håller på att analyseras.

En del uppgifter har läckt ut som kan ge en förklaring till hur olyckan gick till. Läs tidigare Ny Teknik-artikel här.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Flygolycka Airbus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt