Youngmans vd på väg till Sverige

2011-12-20 09:19  
Youngmans vd Rachel Pang ska träffa konkursförvaltarna i morgon onsdag. Foto: Scanpix

Den kinesiska bilbyggaren Youngman vd Rachel Pang ska träffa Saab Automobiles konkursförvaltare i morgon onsdag. Det bekräftar Youngmans svenska juridiska ombud.

- Ja, Youngmans ledning kommer till Sverige i morgon för att träffa konkursförvaltaren, säger advokat Johan Nylén på Baker McKenzie till Trollhättans lokaltidning TTEla.

Han säger att Youngman inte har gett upp utan fortsätter att arbeta för att kunna investera i Saabs verksamhet, trots konkursen.

- Ledningen för bolaget var mycket besvikna över GM:s besked i helgen, men man är fortfarande intresserade av att hitta en lösning. De kommer att försöka agera snabbt. De är intresserade av Saabs utveckling, av Saab Powertrain och av Phoenixteknologin. Eller egentligen är de intresserade av att kunna rädda så mycket som möjligt av den befintliga verksamheten i Trollhättan, säger Johan Nylén till TTEla.

Johan Nylén beskriver ett upplägg som går ut på att undvika de hinder som GM kan ställa upp. Man hoppas kunna tillverka dagens 9-3-modell, vilket inte utgör ett hinder i avtalen med GM, och tar sedan fasta på Phoenixteknologin för nästa generation modeller.

- Men det handlar om ett till två års tid innan nya modeller skulle kunna komma ut på marknaden, så det handlar om att övervintra i någon form.

I intervjuer med kinesiska medier i går, efter att konkursen var ett faktum, uttryckte Rachel Pang att det fanns en mycket stark tillgång i Phoenixteknologin.

Hon nämner det svenska utvecklingsbolaget Swedish Saab Automobile Development, och det låter på Youngman-vd:n som att det kinesiska bolaget delvis skulle ha rättigheter till teknologin som var framtagen för nästa generation Saab-modeller, skriver TTEla i sin webbupplaga på tisdagen.

Hon nämner också den flora av Saab-modeller som var tänkt att kunna tillverkas med Phoenixteknologin, till exempel Saab 9-1, 9-6 och 9-7 förutom det som varit Saabs basmodeller 9-3 och 9-5.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Victor Muller GM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt