Wlan dubblar trafiken i t-banan

2013-04-24 15:53  

Med trafikkontrollsystemet Trainguard kan tunnelbanan dubbla trafiken med ett tåg var 80e sekund.

Siemens har tagit fram ett trafikstyrsystem som fördubblar kapaciteten för tunnelbanetåg. Trainguard kallas det och tillåter att ett tåg kommer in på stationen var 80e sekund med samma säkerhetsavstånd som tidigare.

Vanligt i tunnelbanedrift är att man vill ha ett säkerhetsavstånd mellan två tåg på 1 km. Det är den bromssträcka som kan behövas.

Idag är det därför vanligt att tågen får gå med 3 minuters mellanrum.

Genom att använda wlanteknik hittade Siemens forskare en metod att trådlöst hela tiden hålla koll på var tågen befinner sig utmed banan. Accesspunkter placeras med 250 meters mellanrum längs linjen, och dessa är via fiberkabel kopplade till trafikledningscentralen.

Wlantekniken man har valt kan inte störas av passagerarnas medhavda mobiltelefoner eller datorer.

Systemet noterar på några centimeter när var tågen befinner sig. Om ett tåg bromsar, bromsas det efterföljande tåget automatiskt.

Trainguard har installerats utmed en 31 km lång ny tunnelbanesträcka i Peking. I Istanbul installeras systemet i ett redan befintligt tunnelbanenät.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt