Waymo lanserar tjänst med autonoma taxibilar

2018-11-15 11:25  
Foto: Waymo

De blev först med att få testa sina autonoma fordon i Kalifornien utan säkerhetsförare. I december lanserar Waymo en taxitjänst i Phoenix. Totalt ska de självkörande bilarna täcka ett område på 259 kvadratkilometer.

(Artikeln är uppdaterad)

Googles moderbolag Alphabet står i sin tur bakom Waymo, och företaget har positionerat väl i racet kring att erbjuda robotiserat resande. För närvarande testar ett 60-tal olika aktörer självkörande bilar på Kaliforniens vägar, men Waymo verkar ha gjort bäst intryck hos de lokala beslutsfattarna.

Nyligen fick de som första bolag tillstånd av delstaten att köra sina autonoma fordon på allmän väg utan säkerhetsförare. Det är Santa Clara som har utfärdat tillståndet, men bilarna får även rulla på motorväg – dock med hastighetsbegränsningen 105 km/h.

I december tar Waymo ett ännu viktigare steg bort från konkurrenterna. Då lanserar bolaget sin autonoma taxitjänst, bland annat i Phoenix Arizona – totalt ska de omfatta ett område på 259 kvadratkilometer. På plats i staden finns redan en flotta av ombyggda minibussar från Chrysler. Som taxibilar kommer de inledningsvis ha en säkerhetsförare bakom ratten, som kan ta över körningen om något skulle gå snett.

Läs mer: Nya lidartekniken ska möjliggöra självkörande bilar

Enligt Waymo är deras fordon dock kapabla att klara av 99,9 procent av körningen autonomt. Och i varje bil kommer det finnas en knapp som får ekipaget att köra in till vägkanten. Tjänsten ska likna Uber eller Lyft, men inledningsvis kommer den bara omfatta en mindre kundgrupp som kan omfatta dussintals eller hundratals personer.

Nästa steg är att rulla ut tjänsten i fler städer, och då kan Waymo dra nytta av att man har pågående testverksamhet på cirka 25 platser. En fingervisning om bolagets höga självförtroende och ambitioner är att man har beställt inte mindre än 60 000 exemplar av minibussen Chrysler Pacifica, samt 20 000 exemplar av el-suven Jaguar I-Pace. Waymo tittar även på att ta klivet in i Europa, men enligt Motor Authority är de intresserade av att hitta en stark partner, exempelvis Volkswagen.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt