Waymo behöver massvis av bilar till Europa

2018-06-29 10:20  

Waymo har på kort tid beställt 20.000 Jaguarer och 62.000 Chryslers, och mer är på gång. ”Allt vi utannonserat hittills är för USA. Vi behöver många fler fordon”, säger John Krafcik på företaget.

Racet mot att få ut en autonom taxiflotta är i full gång och efter att Uber spårat ur – verkar det onekligen som att ingen kan utmana tätduon som består av Waymo och GM.

Den senare kommer av naturliga skäl inte behöva köpa in fordon – men det behöver Waymo.

Företaget har i dagsläget 600 bilar av typen Chrysler Pacifica rullande – men har bara i år beställt över 80.000 bilar. Av dessa kommer 20.000 vara eldrivna Jaguar I-Pace och resten ska vara Chrysler-minibussar.

Men även om det låter som en substantiell beställning – är den enkom till för att täcka den amerikanska marknaden. Det avslöjade företagets chef, John Krafcik i en intervju med tyska Handelsblatt.

Vd:n avböjde säga hur många bilar man behövde för att lansera i Europa, men var tydlig med att det krävs många.

– Vi behöver massvis med bilar. Jag kan inte ge en exakt siffra, men den är stor, sade han i intervjun.

Lanserar under annat namn i Europa

Vidare sa Krafcik att han inte ville gå in på vilka biltillverkare man för samtal med för lansering i Europa, men han avslöjade att på grund av att Waymo är relativt okänt på den här sidan av Atlanten – så kommer man lansera under annat namn.

– I Phoenix lanserar vi under Waymomärket. I Europa kommer vi använda en annan infallsvinkel eftersom vårt märke inte är känt. Vi kan samarbeta med ett europeiskt bilmärke.

Läs mer: Waymos autonoma bilar har nu kört över en miljon mil

Det senare uttalandet ligger i linje med vad Krafcik sagt i andra intervjuer. Varför man väljer olika strategier för USA och Europa är inte känt, men systerföretaget Googles strider med EU-regleringar kan vara en av orsakerna.

I dagsläget har Waymo testverksamhet i 25 städer i sex amerikanska delstater (Washington, Kalifornien, Arizona, Texas, Georgia, Michigan). Man har gjort de första testerna i Europa kring Fiat Chrysler Automobiles huvudkvarter i Italien.

Felix Björklund

Mer om: Waymo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt