VW slår produktionsrekord i elbilsfabriken 

2022-11-21 11:39  
En VW ID5 tillverkas i Zwickaufabriken.  Foto: VW

7 100 elbilar tillverkade på en vecka innebär ett nytt rekord för Volkswagens pionjärfabrik i Zwickau.  

VW-fabriken i Zwickau i tyska Sachsen är den första som ställts om till att tillverka endast elbilar. Under perioden 7–11 november rullade det ut 7 100 fordon vilket innebär nytt produktionsrekord, rapporterar Electrive med hänvisning till ett inlägg på Linkedin av Robert Janssen, chef för teknik och logistik på VW Sachsen.

Närmar sig max-kapacitet

Fabriken är därmed nära sin maximala kapacitet om 300 000 fordon per år.

– Det här är en mycket bra prestation från hela teamet och ett unikt rekord, eftersom så här hög produktionstakt inte var tekniskt möjligt innan omställningen, skriver han.

Läs mer: Fabriksrevolutionen – nu vill fler göra som Tesla

Thomas Schäfer, varumärkeschef för VW, påpekar att rekordet är ännu mer imponerande på grund av komponentbristen som fortgår i branschen.

Sista fossilbilen tillverkad

När Volkswagen bestämde sig för satsa på elbilar stod det snart klart att fabriken i Zwickau skulle gå i frontlinjen för elektrifieringen. Den sista bilen med förbränningsmotor tillverkades den 26 juni 2020. I dagsläget tillverkas här VW ID3, ID4, ID5 Audi Q4 E-tron/Sportback E-tron och Seat Cupra Born, samt karosser till Bentley och Lamborghini.

Läs mer: Volkswagen pausar produktionen – så påverkas elbilarna

Fabriken är totalt 1,8 miljoner kvadratmeter stor, har cirka 9 000 anställda och tillverkade i fjol drygt 179 000 personbilar och knappt 11 400 lyxbilskarosser. Sedan anläggningen byggdes 1990 har den spottat ur sig över sex miljoner fordon. 

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt