VW ska slå nytt rekord med el-racerbil

2018-03-20 11:44  

Volkswagen visar upp ny teknik – och sin hängivenhet till en elektrifierad framtid. Här är elbilen som ska slå nytt rekord i tävlingen Pikes Peak. ”Ett värdefullt test för den allmänna utvecklingen av elbilar”, säger VW:s utvecklingschef.

Det är 30 år sedan Volkswagen senast ställde en bil på startlinjen i Pikes Peak. Då, 1987, var det en Golf av generation två med dubbla motorer som gällde – nu är det något helt annat.

– Det är dags för revansch, säger Sven Smeets, tillverkarens chef for motorsport i ett pressmeddelande.

Han uttalande syftar på att ovan nämnda Golf havererade 400 meter från mål. Men bilen som det handlar om nu är långt från gamla Golfar med förbränningsmotorer, utsläppsskandaler och plågade däggdjur och har döpts till I.D. R Pikes Peak. Volkswagen kallar fordonet för en teknisk ambassadör för e-mobilitet, och målet är kristallklart: Man ska vinna tävlingen – och slå nytt rekord på kuppen.

– Med I.D.-familjen vill vi vara i framkant av elektrisk mobilitet. Att tävla i världens mest kända backtävling med I.D. R Pikes Peak har inte bara en symbolisk mening, utan är också ett värdefullt test för den allmänna utvecklingen av elbilar, förklarar Frank Welsch, Volkswagens utvecklingschef.

Tävlingen Pikes Peak International Hill Climb, även kallad ”Race to the clouds” har körts sedan 1916 i närheten av Colorado Springs. Banan är 19,99 kilometer lång och klättrar 1 440 meter. Mållinjen ligger 4 300 meter över havet och nås efter 156 kurvor. Målet är som ovan nämnt att slå nytt rekord. Det innebär att man ska komma in under åtta minuter och 57,12 sekunder.

– Pikes Peak representerar en extremt spännande utmaning för oss, för att visa vad som är möjligt med en elektrisk motor för motorsport, säger Sven Smeets.

Den tyska tillverkaren har i flera år visat koncept med beteckningen I.D. Den första produktionsmodellen är planerad till slutet av 2019 och fram till 2025 är planen att man ska få fram mer än 20 helt eldrivna modeller. Racerbilen som man ska tävla med i sommar är dock inget som kommer produceras i mer än ett exemplar.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt