VW: Ingen kompensation till Europa

2016-01-22 06:40  
Foto: Alamy

Volkswagen anser inte att det finns anledning att kompensera kunder i Europa på samma sätt som konsumenter i USA. Det säger den tyska biltillverkaren efter påtryckningar från EU.

Företaget motiverar särbehandlingen med att kunder i USA kan tvingas vänta längre på en lösning, eftersom biljätten måste komma överens med myndigheterna om åtgärder i spåren av avgasskandalen.

VW erkände i september att bolaget har manipulerat mjukvaran i flera bilmodeller så att de skulle uppvisa bättre resultat i utsläppstester. Runt 11 miljoner fordon i världen berörs, bland dem 8,5 miljoner i Europa. I Sverige handlar det om 224|746 bilar.

EU:s industrikommissionär Elzbieta Bienkowska riktade i ett brev i förra veckan en rad krav till VW-chefen Matthias Müller, bland annat samma villkor för VW-ägare i Europa som i USA. På torsdagen träffades de i Bryssel. Efteråt sade Müller att företaget i Europa koncentrerar sig på reparationer och service, och att situationen i USA och Europa inte automatiskt kan jämföras.

I ett uttalande från EU-kommissionen hette det att Elzbieta Bienkowska upprepat åsikten att EU-konsumenter bör behandlas på samma sätt som bilköparna i USA. Matthias Müller lovade att återkomma till EU-kommissionen i frågan, enligt uttalandet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt