VW har slagit ännu ett rekord med elbilen ID R

2019-07-08 11:03  
VW ID R på Goodwood Festival of Speed. Foto: Volkswagen

Det 20 år gamla rekordet sattes med en Formel 1-bil med V10-motor. Nu är det historia.

Kullen på Goodwood festival of speed i England innebär en stigning på knappt 100 meter. Det förra rekordet hade hunnit bli 20 år gammalt och sattes av Nick Heidfeld i en McLaren MP4/13 Formel 1-bil med V10-motor på 780 hästkrafter. Heifeld avverkade stigningen på 41,6 sekunder.

VW:s elvärsting ute på rekordjakt

Men nu är det nya tider. Volkswagen har begett sig ut på världsturné med prestandaelbilen ID R i jakt på rekord. I fjol putsade föraren Romain Dumas rekordet uppför berget Pikes Peak med hela 17 sekunder. För en månad sedan slogs rekordet för utsläppsfria bilar på Nürburgrings nordslinga med närmare 41 sekunder.

Och i helgen var det dags igen, denna gång på Goodwood festival of speed. I fredags körde Romain Dumas uppför kullen på 41,18 sekunder och i lördags pressades tiden ytterligare till 39,9 sekunder, skriver bland andra The Verge.

Stoltserar med 680 hk och 650 Nm

VW ID R har två elmotorer som tillsammans ger 680 hästkrafter och 650 newtonmeter. Bilen hade specialanpassats för loppet genom bland annat mindre batteri.

Nick Heifelds 20 år gamla rekord går att se i detta klipp:

Romain Dumas rekord från i fredags, som han själv slog en dag senare:

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt