VW-fusket: Även Porsche och Audi ska granskas

2015-09-23 07:28  
Foto: Gene J Puskar

Efter avslöjandet om Volkswagens avgasfusk utökar amerikanska myndigheter testerna och ska nu också granska utsläppen från prestigebilarna Audi A6 och Porsche Cayenne.

Det är Californa Air Resources Board (CARB) som beslutat att utöka testerna till att även omfatta de motorer som finns under huven på bland annat Audi A6 och Porsche Cayenne.

– Den tidigare granskningen gällde fyrcylindriga 2.0-litersmotorer. Nu ska vi börja titta på de sexcylindriga 3.0-liters dieselmotorerna, säger CARB:s informationscheg Stanley Young, till Reuters.

Stämningarna mot Volkswagen haglar efter avslöjandet om företagets avgasfusk. Advokater i USA förbereder nu minst 25 fall av grupptalan mot Volkswagen. Samtidigt kommer uppgifter om att en brottsutredning inletts mot företaget. USA:s miljömyndighet EPA har sagt att Volkswagen riskerar straffavgifter på upp till 18 miljarder dollar för att ha manipulerat utsläppstester.

Men landets justitiedepartement ska nu också ha inlett en brottsutredning mot företaget, uppger en källa för nyhetsbyråerna AFP och Reuters. Enligt flera åklagare, som inte är kopplade till utredningen, är det troligt att utredningen utöver miljöbrott skulle kunna handla om bedrägeri och spridning av falska uppgifter.

”Inget företag borde tillåtas att smita från våra miljölagar eller lova konsumenter produkter som är falska”, säger New Yorks statsåklagare Eric Scheiderman i ett uttalande.

Han tilläger att åklagare i flera delstater nu planerar utredningar mot Volkswagen.

Samtidigt förbereder amerikanska advokater minst 25 fall av grupptalan mot företaget i samtliga delstater, där missnöjda kunder vill kompenseras för att ha köpt bilar som inte lever upp till vad som utlovats.

Volkswagen har avsatt 7,3 miljarder dollar för kostnader relaterade till skandalen. Det är fortfarande oklart om bilar med manipulerade utsläppssystem sålts i Sverige.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Volkswagen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt