VW återkallar bilar efter tank-explosion

2016-07-06 07:54  
Foto: TT

Rostiga gastankar eller otillåtna adaptrar. Det är vad som ligger bakom explosionerna på svenska tankstationer för fordonsgas.

(Artikeln har uppdaterats)

Nu återkallar Volkswagen en bilmodell för kontroll av gastankarna.

På måndagen exploderade en bil i Angered i Göteborg i samband med tankning av fordonsgas. Vad som ligger bakom den olyckan är för tidigt att säga ännu, men klart är att när sådana explosioner har hänt tidigare i Sverige finns det två orsaker.

Den ena är att bilens gastank har varit rostig. Det har hänt på ett fåtal Volkswagen-bilar av modellen Touran, något som har lett till att företaget tidigare har kallat tillbaka bilar för kontroll.

I Angeredsfallet handlar det om just en Volkswagen Touran, årsmodell 2007.

– Vi har satt i gång full aktivitet eftersom vi ser väldigt allvarligt på det. Vi har skickat en tekniker till Göteborg som på tisdagen kommer dit för att börja titta på vad som skulle kunna vara orsaken till det här, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen i Sverige.

Om det handlar om en rostig gastank är för tidigt att säga.

Nu återkallar Volkswagen Touran Ecofuel av årsmodellerna 2006–2009. Ägarna uppmanas att besöka verkstad för kontroll, och möjligen byte av, bilens främre gastankar på grund av risk för rost. Bilmärket uppmanar också att man inte ska tanka bilen med gas innan kontrollen gjorts utan köra med bensin i stället.

I Sverige är det 909 bilar som berörs.

Den andra anledningen bakom explosionerna är att människor har försökt att tanka fordonsgas i behållare för motorgas med hjälp av en otillåten adapter.

– Då blir det riktigt illa, därför att då står tryckkärlen inte pall för det inre trycket. Där har vi haft riktigt tragiska fall där man i sitt oförstånd har skaffat en adapter och skadat sig av det skälet, säger Lars Synnerholm, gasexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

– Man får absolut inte tillverka eller köpa eller använda en adapter som förändrar de här sakerna, säger han.

Utan en sådan adapter är det inte möjligt att råka tanka ”fel” bränsle.

Lars Synnerholm berättar att incidenter i Sverige med adaptrar oftast har hänt med utländska bilar.

– De inser inte faran, säger han.

Motorgasbilar är mycket ovanliga i Sverige.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt