Vrakdelar från försvunna planet från Air Asia kan ha hittats

2014-12-29 08:43  

Föremål som eventuellt kan vara vrakdelar har siktats i havet av ett australiskt plan som deltar i sökinsatsen efter Air Asias försvunna flight QZ8501.

Föremålen har upptäckts nära ön Nangka, omkring 16 mil sydväst om den indonesiska staden Pangkalan Bun, uppger en befälhavare inom det indonesiska flygvapnet enligt den brittiska tidningen Daily Mail. Det ska vara 112 mil från den plats där kontakten med Air Asia-planet bröts.

Farhågorna är stora att samtliga 162 ombord omkommit.

– Hypotesen är att planet ligger på havets botten, säger Bambang Soelistyo, chefen för det indonesiska räddningsverket, enligt AFP.

Han konstaterar vid en presskonferens att Indonesien inte har rätt utrustning, som undervattensfarkoster, för att hämta upp planet ur havsdjupet. Därför kommer utrikesdepartementet att kontakta länder som erbjudit hjälp, som USA, Storbritannien och Frankrike.

Upprörda släktingar till passagerarna tillbringade natten i Surabaya i hopp om att få klarhet i vad som skett.

– Min bön är att jag verkligen, verkligen hoppas att det kommer nyheter om människorna ombord. Vad det än är, är det viktiga att vi vet var de är just nu, säger en anhörig.

En indonesisk familj klarade sig som genom ett mirakel när de kom för sent och missade avgången.

– Kanske är det Guds plan att jag och min familj inte fanns med på planet, säger mamman i familjen till AFP.

Planet, en Airbus A320-200, försvann från radarn under en flygning mellan Surabaya i Indonesien och Singapore under natten till söndagen svensk tid. Strax innan kontakten bröts hade piloterna bett flygledarna att få flyga en ny rutt för att undvika dåligt väder, en begäran som avslogs eftersom det hade medfört risk för kollision med ett annat plan.

Singapore, Malaysia och Australien bistår med flyg och fartyg i sökandet.

Mer om: Air Asia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt