Vr kan minska behovet av stora bilhallar

2017-09-06 15:02  
Antalet möjliga konfigurationer av en Audi uppgår till miljontals. Vr gör det enkelt att uppleva slutresultatet av valen man gjort. Foto: Audi

Svenska Audispekulanter har nu möjlighet att uppleva sin konfiguration med hjälp av vr. Det kan minska behovet av stora och dyra bilhallar.

Antalet möjliga konfigurationer som en större biltillverkare i dag erbjuder är närmast oändligt. Att faktiskt få uppleva bilen så som den kommer att se ut när den levererats är inte enkelt när valet av lack, fälgar, däckprofil och extrautrustning har gjorts.

Som första svenska Audihandlare kan Svenstigs bil i Halmstad sedan i fredags ge spekulanter möjligheten att göra det med hjälp av vr-glasögonen Oculus rift. Innan året är slut är förhoppningen att ytterligare sju av landets 46 Audi-hallar ska erbjuda möjligheten, berättar Charlotte Haggren, chef för återförsäljarutveckling på Audi Sverige.

– Vi vill vara med i tiden. Audi har ett extremt stort modellutbud. Allt kan inte visas i hallen. Ofta blir det lite halvt oproffsigt när försäljaren måste visa fälgarna på en bil och lacken på en annan, säger hon.

Förhoppningen är att vr-tekniken ska väcka mer känslor och ge ett snabbare avslut.

– På sikt kommer vi kanske inte att behöva de gigantiska bilhallarna, säger hon.

Läs mer:

Läs mer: Framtidens bilister äger bara ratten

Kunden kan sätta ihop sin konfiguration med hjälp av en säljare på plats i bilhallen eller på egen hand framför datorn hemma. Kunden tar med sig en kod till bilhallen och kan direkt uppleva resultatet.

Charlie Magnusson, informationschef på Motorbranschens riksförbund, tycker att det är bra med ny teknik likt den Audi nu introducerat.

– Givetvis tittar återförsäljarna på alla möjligheter att förbilliga när det gäller lokaler, säger han och påpekar att vr diskuterats ett bra tag i branschen.

I somras berättade Volkswagen att deras nya modell Arteon till en början skulle visas med hjälp av vr från svenska företaget Animech technologies, helt enkelt därför att det inte fanns några fysiska exemplar av Arteon på plats i Sverige.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt