Volvos vd: Vi tar fullt ansvar för våra självkörande bilar

2015-10-08 09:13  

Om en självkörande Volvo-bil råkar ut för en olycka så tar Volvo på sig ansvaret. Det är budskapet från Håkan Samuelsson.

Lagstiftningen är en av utmaningarna för autonoma fordon. Vem har det juridiska ansvaret om en olycka inträffar – föraren eller biltillverkaren? I dag kommer Volvos vd Håkan Samuelsson att ge besked på den punkten: Om bilen är en Volvo så tar Volvo det fulla ansvaret för all autonom körning.

Uttalandet kommer att göras på ett seminarium som arrangeras på svenska ambassaden i Washington, torsdag kväll svensk tid. Håkan Samuelsson kommer även att ta upp frågan med hackade bilar, något företaget betraktar som en brottslig gärning.

- Vi utvecklar hela tiden skydds-programvara som motverkar riskerna för hackade bilar. Vi skyller inte på Apple eller Microsoft för datavirus eller hackare, säger Håkan Samuelsson i ett pressmeddelande som Volvo släppt inför seminariet.

I talet kommer han även att uppmana amerikanska myndigheter att införa regler för autonom körning som gäller i hela USA. Om delstaterna istället inför ett lapptäcke av olika regler så blir det extremt svårt för biltillverkare att testa utveckla och sälja självkörande bilar, är budskapet från Volvo-vd:n.

Volvos projekt med självkörande bilar har döpts till Drive me. Tidigare i veckan visade företaget upp det användargränssnitt som ska låta föraren släppa kontrollen över ratt och pedaler. Under 2017 ska Volvo starta ett försök där familjer och pendlare ska testa 100 självkörande Volvo XC90 i trafiken på utvalda vägar. Totalt kommer teststräckan att vara cirka 50 kilometer.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt