Volvos värsting i serieproduktion

2013-04-17 10:51  

Volvo Cars börjar serietillverka prestandabilen S60 Polestar som rusar till 100 på 4,9 sekunder och toppar 250 km/h.

Produktionsbilen utgår från en konceptbil som rönte stor uppmärksamhet. Man utgår från racingverionen för att bygga en produktionsbil i begränsad serie.

- Vi har tagit de bästa delarna från originalmodellen S60 T6 och S60 Polestar Concept Car för att skapa en bil som ger dig ett leende på läpparna bakom ratten, säger Robert Dahlgren, förare hos Volvo Polestar, som varit delaktig i utvecklingsarbetet.

Motorn är en rak sexa på 3 liter som får ny turbo från Borg Warner, ny intercooler och ändrad motorstyrning. Resultatet är effekten 350 hästar (257 kW) och vridmoment på över 500 Nm i registret 2800 - 4750 rpm.

Chassiet delar teknik med tävlingsbilarna, exempelvis justerbara stötdämpare från Öhlins och kraftigare bromsar.

Med fyrhjulsdrivning från Haldex och en sexväxlad automatlåda accelererar bilen från 0 till 100 km/h på 4,9 sekunder.

Polestar S60 byggs till att börja med i en begränsad upplaga för den australiensiska marknaden. De första bilarna ska levereras till kunder i juni.

Efter lanseringen i Australien ska introduktionen på fler marknader undersökas, skriver Volvo Personvagnar i ett pressmeddelande.

Håkan Abrahamson

Mer om: Volvo Cars Racing

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt