Volvos pansarvagnar ett fall för Sarkozy

2012-01-03 08:02  

Franska Renaults stora ägande i AB Volvo är militärstrategiskt. President Sarkozy vill inte låta aktierna gå Frankrike ur händerna, bland annat på grund av pansarvagnarna.

Frankrike ser försvarsproduktionen i AB Volvos dotterbolag Renault Trucks Defence som strategiskt och Volvo har blivit en bricka fransk säkerhetspolitik, skriver DI i dag.

Franska staten är storägare i den tidigare helstatliga fordonstillverkaren Renalt SA och har därmed också ett indirekt inflytande i AB Volvo eftersom Renault kontrollerar 17,1 procent av rösterna i AB Volvo.

I Renault ligger en stor försvarsverksamhet, Renault Truck Defence, som levererar nästan alla pansarvagnar och militärlastbilar som den franska armén använder. Renault Truck Defence omsätter motsvarande 1,5 miljarder kronor årligen.

Nyligen levererade Renault pansarvagnar med nyutvecklade missiler till de franska förbanden i Afghanistan. Missilsystemet är specialanpassat till Renault pansarfordon VAB, skriver DI.

Renault Truck Defence tillverkar också militärlastbilen Kerax.

Franska staten trycker på hårt för att Renault ska behålla åtminstone merparten av sina 138,6 miljoner A-aktier i AB Volvo, skriver DI.

Största enskilda ägare i AB Volvos är Handelsbankssfären, det vill säga investmentbolaget Industrivärden och Handelsbankens pensionsstiftelse. Tillsammans kontrollerar de 20,3 procent av rösterna i AB Volvo.

Handelsbankssfären är nöjd med sakernas tillstånd och vill helst inte behöva skuldsätta sig för att ta över Reanults röststarka A-aktier i AB Volvo om de kommer ut på marknaden.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt