Volvos nya DME-motor på 13 liter

2008-09-09 15:00  

Volvo lastvagnar startar nu utvecklingen av nästa generation dieselmotorer för biobränslet DME. Före 2010 ska den nya motorn vara klar, samtidigt som produktion av DME startar i Piteå.

Volvos motorutvecklare fick klartecken att gå vidare med DME-tekniken samtidigt med Chemrecs bränslefabrik i Piteå. Den sista pusselbiten var 76 miljoner i EU-stöd under fyra år inom sjunde ramprogrammet.

- 2010 räknar vi med att produktionen, i världens första pilotfabrik för att utvinna DME ur biomassa, börjar med omkring fem ton per dygn. Fram till dess ska vi också ha den nya motorn klar, säger Per Salomonsson på Volvo, som är koordinator för EU-projektet.

Han berättar att det blir en 13-liters motor med specialanpassat insprutningssystem.

Volvo deltar i projektet med 14 tunga lastbilar, som ska gå i trafik i Stockholm, Göteborg, Växjö och Piteå. Där ska också byggas tankstationer.

- Vi ska testa biobaserad DME hela vägen, från tillverkning till trafik, säger Per Salomonsson. Sverige har en chans att bli världsledande på området.

Till grund för DME-fabriken ligger Chemrecs teknik för att utvinna syntesgas ur svartlut. Från syntesgasen kan man göra olika typer av bränslen. DME, dimetyleter, är det energieffektivaste och går bra att använda i dieselfordon. Volvo har tidigare visat upp en DME-motor, men den har inte gått i kommersiell drift.

Vid sidan av EU har även Energimyndigheten och företagen bidragit med pengar. Projektets hela budget är 270 miljoner.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt