Volvos fotgängarskydd missar igen

2010-09-27 14:30  
I videoklippet syns tydligt hur bilen fortsätter fram till och sedan kör på testdockan. Foto: Drive.com

När Volvo skulle visa sitt nya fotgängarskydd för ett uppbåd journalister i Verona hände det igen. Och igen. Världens förmodligen säkraste bil kör mot fotgängardockan, och pang – den stannar inte.

–       Det här är ytterst pinsamt, men det är ingen risk att det inträffar i verkligheten, säger Jonas Tisell, chef för Volvos avdelning för Collision Warning with Auto Brake.

Och varför skulle jag tro på det?

–       Jag ska förklara vad som gick snett vid provet. Systemet bygger på en kombination av radar och kamera, där radarn ser om det är ett föremål i vägen, och kameran urskiljer den mänskliga formen. Den docka vi använde är uppblåsbar och har inte tillräckligt med densitet för att synas på radarn.

Varför använder ni en docka som inte syns?
–       Vi har löst det genom att lägga en bit aluminiumfolie tillsammans med en sandsäck i foten på dockan. Men när dockan skulle ställas upp inför det sista provet halkade aluminiumfolien ner och hamnade platt mot marken så den gav ingen reflex.

Jaha, så jag måste bära en bit aluminiumfolie under kläderna i trafiken, för säkerhets skull…
–       Nej, människokroppen har tillräcklig densitet. Det är det som våra system är inställda på.

Hur kan du vara säker på det?
–       Vi har verifierat det med ett stort antal försök med dockor som har rätt densitet, och även mot människor.

Har ni provkört mot människor?
–       Ja, under rigorösa säkerhetsåtgärder. Människorna har stått bakom en krockbarriär, bilen har varit fäst vid en kabel för att inte kunna nå provpersonen, dessutom har det funnit ett dike.

Och de ni provat på har alla varit chefer på Volvo?
–       Nej, vi har provat på en mängd personer av alla sorter, med olika längd, tjocklek, ålder, härkomst, klädsel, i alla sorters väder. Systemet ska fungera på alla.

Ska ni ändra något?
–       Inte i systemet, det är bra. Däremot i våra demonstrationsrutiner. Vi har använt en uppblåsbar docka för att den är lätt att skicka runt världen till våra demonstrationer, men vi funderar på att måla på någon reflekterande färg. Det här ska inte behöva hända.

Fotnot: Volvos senaste säkerhetssystem Pedestian Detection med autobroms och full bromsverkan kan upptäcka fotgängare som kliver ut framför bilen, samt varna föraren – och automatiskt aktivera fullbroms om föraren inte reagerar i tid. I hastigheter under 35 km i timmen ska bilen hinna stanna innan fotgängaren träffas.

Se hur bilen kör på fotgängardockan

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt