Volvos elhybridbuss rullar i Hamburg

2014-11-07 10:14  
Volvo 7900 Electric Hybrid vid laddstation i Hamburg. Foto: Hamburger Hochbahn AG

Innovationslinje 109 i Hamburg ska från nästa månad trafikeras av Volvos elhybridbuss som kan köra 7 km på enbart el.

Det är Hamburgs lokaltrafikbolag Hamburger Hochbahn AG som valt att inrätta busslinjen och byggt upp laddstationer tillsammans med Siemens. Bussen har tidigare testats i Göteborg.

Vid ändhållplatserna finns laddstationer med pantografer som sänks ned mot busstaket, där kontaktskenor finns. Kommunikation mellan laddstationen och bussen görs via wlan, så att laddstationen kan identifiera bussen och i övrigt skicka uppgifter som rör laddningsstatus.

Bussens batteri, med kapaciteten 19 kWh, laddas på 6 minuter. En laddning driver bussens elmotorer på 150 kW sju kilometer på enbart el. Är busslinjen längre tar en fyrcylindrig diesel på 5,1 liter och 177 kW över.

Bussen, som har beteckningen Volvo 7900 Electric Hybrid, har plats för 95 passagerare, varav 33 sittande. Volvo planerar för serieproduktion från 2016.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt