Fordon

Volvoingenjörer arbetar

gratis - för jobbens skull

Magnus Sundemo

Sedan i våras har 75 ingenjörer på Volvo Personvagnar arbetar på sin fritid med att sänka bilarnas koldioxidutsläpp.<br></br> - Det handlar om vår överlevnad. När vi såg att företaget inte vidtog de åtgärder som vi tyckte var nödvändiga så sa vi att då gör vi det i stället, säger Magnus Sundemo, initiativtagare till frivilligarbetet.

Publicerad

Det första projektet handlade om CO2. Arbetet gjordes vid sidan av de ordinarie arbetsuppgifterna, på fritiden, på lunchen och före eller efter jobbet. Frivilliggruppen tog fram ett hundratal förslag på nya sätt att sänka bilarnas koldioxidhalt. 13 har överlämnats till företaget.

– Förslagen är konkreta, exempelvis handlar ett om att vi ska ta fram en ny standardfälg som är helt vikt- och koldioxidoptimerad till alla våra bilmodeller. Det finns design- och materialförslag, men det kan jag inte släppa till tidningen. Ett annat konkret förslag är att vi ska gå igenom alla parasitförluster i bilen, inte bara de förbrukare som ingår i EUs mätcykel när man mäter officiell bränsleförbrukning. Där ingår exempelvis inte ACn.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här