Volvo XC40 får elektrifierad lack – reagerar på ljud

2018-10-03 07:42  

Graffitikonstnären Rene Turrek släpptes loss på nya Volvo XC40. Det ovanliga är att delar av lacken lyser – och reagerar på ljud. Nu auktioneras bilen ut för välgörenhet.

Med jämna mellanrum släpper Volvo loss kreativiteten på företagets nykläckta modeller. För omkring tio år sedan presenterades folierade C30-bilar med utflippade mönster – bilar som faktiskt gick att köpa. Och under de senaste sju åren har man arrangerat Volvo Art Session i Zürich. Bland annat fick konstnärer täcka den då nylanserade S60-modellen med graffiti.

Nu är det nya Volvo XC40 som har bearbetats av den tyske graffitikonstnären Rene Turrek. Men motivet står ut på fler än ett sätt – för delar av det geometriska mönstret lyser, och reagerar på ljud. Bilen är lackad med Lumilor, som aktiveras med elektricitet.

Läs mer: Billack av majs lagar repor själv

Tekniken bakom Lumilor är dock en mer komplex än vanlig lack. Skikten består av fem huvuddelar. Längst ned ligger ett bakplan med hög ledningsförmåga och lågt motstånd. Det följt av ett dielektriskt lager, en elektrisk isolator som motverkar bränning och kortslutning. Sedan kommer ett lager av ljusalstrande Lumicolor. Färgen består av stora partiklar, men måste appliceras under uv-ljus. Därefter kommer en samlingsskena, och över detta lägga ett ledande lager som är transparent. Allt kan sedan förseglas med en skyddande klarlack. Läs mer här.

Läs mer: Ledande lack håller skrovet fritt från påväxt

För att få lacken att lysa rekommenderas hushållsbatterier. Volvo XC40:n har dessutom kopplat till en givare som reagerar på ljud, vilket knappast fyller någon funktion men är en kul gimmick. Och bilen mönstrad med inspiration från svenska flaggans färger kan bli din. Volvon auktioneras nu ut och intäkterna går till välgörenhetsorganisationen One Hart for Children. I skrivande stund ligger det högsta budet på 36 200 pund – drygt 420 000 kronor.

Se filmklippet när konstnären testar sitt verk.

John Edgren

Mer om: Volvo Lackering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt