Volvo visar upp glimt av nya elektriska trailerdragaren VNR

2018-12-13 11:30  

Redan 2019 ska en fullelektrisk trailerdragare från Volvo Trucks rulla i Kalifornien. Nu har företaget visat upp en glimt av hur den kommer att se ut.

Volvo Trucks, eller Volvo Lastvagnar på svenska, berättade i början av året att de planerade att lansera flera helt elektrifierade modeller. Den första, FL, visades upp i Göteborg i april och var byggd som en sopbil. Kort därefter berättade företaget att de även kommer att börja sälja FE Electric, en större lastbil upp till 27 ton främst ämnad för stadstransporter. Den kommer att börja säljas i Europa under nästa år.

Men mer är att vänta. Företaget har nu visat upp PR-bilder på ytterligare en modell som kommer att bli helt elektrisk. Modellen heter VNR och är en trailerdragare för regionala transporter anpassad för den nordamerikanska marknaden. VNR finns sedan april 2017 att köpa med dieselmotor. Den byggs i Volvos fabrik i delstaten Virginia.

Drivlinan baseras på FE Electric

Specifikationer för den batterielektriska varianten är det ännu så länge ont om men den kommer att baseras på samma drivlina som används i FE Electric, enligt företaget. Volvo påpekar även att de redan har sålt över 4 000 elektriska bussar.

Trailerdragaren kommer att börja rulla som ett offentligfinansierat demonstrations- och samarbetsprojekt i delstaten Kalifornien redan under nästa år. Projektet kallas för Lights (Low Impact Green Heavy Transport Solutions). Volvo kommer att börja sälja lastbilen 2020.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt