Volvo väljer fabrik i USA

2015-05-11 13:08  
Med anläggningen i Berkeley County i South Carolina kan Volvo Cars tillverka bilar för USA-marknaden med mindre risk för valutavariationer. Foto: Volvo Cars

Volvo ska börja bygga bilar i South Carolina i USA. 100000 bilar om året ska rulla ut när fabriken står klar 2018.

Volvo har sent omsider följt andra europeiska biltillverkare som betraktar försäljningen i USA som viktig och bygger nu en egen bilfabrik i landet. Främst de tyska biltillverkarna var tidigt igång med att bygga produktionsanläggningar i USA. Därmed gjorde de sig mindre beroende av fluktuerande valutakurser.

Under många år fördes diskussioner kring om inte Volvo också borde hänga på trenden, men det är först nu som Volvo Cars och kinesiska ägaren Geely beslutat göra investeringen på 500 miljoner dollar för att bygga den amerikanska fabriken.

Bland alternativen på den Nordamerikanska kontinenten fanns Mexiko, Georgia och South Carolina. Att valet föll på South Carolina vid Atlantkusten berodde bland annat på att man får bra tillgång till hamnkapacitet i delstaten. Vissa komponenter behöver importeras, och en del bilar kanske ska exporteras.

Inledningsvis talar man om att den nya fabriken ska sysselsätta 2000 personer, men på sikt kan arbetsstyrkan fördubblas om även produktionen gör det.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt