Volvo tuffar till sig

2013-08-29 09:33  

Med Concept Coupé vill Volvo ändra bilden av varumärket som slätstruken vaniljglass till någonting fräckare, och hämtar inspiration från sportbilen P1800.

En P1800 för den nya generationen, säger Volvo PV i ett pressmeddelande. För presentationen står Volvos designer Thomas Ingenlath som arbetar ett år vid företaget. Det är han som talat i termer av vaniljglass, som kännetecken för dagens bilar, och någonting fräckare för morgondagens.

Man har hämtat mycket inspiration från en Volvo med ikonstatus, sportbilen P1800, som tillverkades åren 1961 - 73. Ritad av Pelle Petterson, som då jobbade hos italienska karossfirman Frua, och med en framträdande roll i brittiska tv-serien Helgonet, fick bilen en tydlig plats i bilhistorien. De låga svepande linjerna och kylargrillen har likheter med den över 50 år gamla sportbilen.

Den nu visade modellen ska enligt Thomas Ingenlath ingjuta mer känsla i Volvos varumärke, och anger riktningen för nästa generation modeller, där en efterföljare till stadsjeepen XC90 kommer nästa år.

Bilen byggs på den så kallade SPA-plattformen som ska ge stor frihet att formge olika modeller i framtiden. Den är förberedd för automatisk körning, och redan nästa år kommer teknik för automatstyrning för att undvika olyckor. Målet är att ha en helt automatisk bil på vägen före 2020. Pekskärm i mittkonsolen och head-up-display hör till hjälpmedel som vid det här laget är självklara i en konceptbil.

Under huven sitter en motor ur den nya fyrcylindriga enhetsmotorfamiljen, kompletterad med både kompressor och turbo. Tillsammans med eldrift på bakaxeln får man en sammanlagd effekt på 400 hästar och ett vridmoment på 600 Nm. Volvo vill gärna jämföra med effekter som annars hämtas från V8-or. Kuriöst nog var även gamla P1800 utrustad med en fyrcylindrig motor, som var hämtad från ena halvan av en V8 som användes i Volvos lastbilar på 1950-talet.


För närvarande kan tyvärr inte bildspel visas i mobilversionen av Ny Teknik eller i vissa versioner av Internet Explorer. Välj vanliga versionen av sajten i mobilen för att se bildspel. /Ny Teknik

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt