Fordon

Volvo testar förstärkt verklighet i fabriken

Operatörer som får animerade instruktioner i glasögonen har händerna fria. Volvos pilottest av förstärkt verklighet är avslutat och utvärderas nu. Här poserar Christer Lundevall och Guillaume Favreau med glasögonen vid ett lastbilschassi. Foto: Sören Håkanlind
Två glasögon testades. Vuzix M100 (till vänster) och Epson BT 200. Foto: Sören Håkanlind
Chassit har påklistrade markörer som programvaran identifierar. Här syns animerade skruvar i läsplattan. Foto: Sören Håkanlind
Guillaume Favreau Foto: Sören Håkanlind

Från vilket håll ska flänsskruven stoppas in? En animering i glasögonen ger besked. Volvo har testat förstärkt verklighet i lastbilsfabriken.

Publicerad

Rikta blicken mot chassibalken och genast dyker två markeringar upp i synfältet – däremellan ska dragbalken monteras. Sedan börjar några virtuella flänsskruvar att sväva framför hålen där de hör hemma. Gör man fel så blinkar det rött i glasögonen och en ljudsignal hörs. Volvo har testat hur glasögon för så kallad augmented reality, förstärkt verklighet, kan användas i produktionen av lastbilar.

– I dag har operatörerna pappersinstruktioner som visar hur monteringen ska göras. Med de här glasögonen har man händerna fria och får en varning direkt om man gör ett misstag, säger Christer Lundevall, specialist på simulering av människa-maskingränssnitt på Volvokoncernen i Göteborg.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här