Volvo ska konkurrera med gasmotor

2017-10-03 12:23  
Foto: Thomas Johansson / TT

Lastbilstillverkaren Volvo lanserar en miljövänligare motor som kan användas i tunga lastbilar.

Allt fler företag trycker på för mer miljövänliga transporter och då gäller det att ligga långt fram, säger vd Claes Nilsson.

Volvo har utvecklat en motor som är anpassad för att köra på flytande gas och som också kan användas i tunga lastbilar.

– De gasmotorer som används i dag är mer lämpade för stadstrafik och kortare körsträckor, för man kommer inte upp i de hästkrafter som man behöver när man kör tunga laster i långa distanser, säger Claes Nilsson, vd för Volvo Lastvagnar.

Den nya motorn reducerar enligt Volvo utsläppen av koldioxid med mellan 20 och 100 procent, beroende på om man kör på naturgas eller biogas. Enligt Claes Nilsson har intresset för mer miljövänliga motorer vuxit mycket den senaste tiden.

– Dels är det våra kunder, alltså åkerierna, men ännu mer kundens kund. Det finns många stora företag, transportköpare, som vill få ner utsläppen i sina transporter.

Läs mer:

Läs mer: Storägaren: Volvo ”bör ha fullt fokus på lastbilar”

De länder som ligger längst fram är Sverige och Nederländerna, men även Storbritannien, Spanien och Frankrike driver på.

– Det har att göra med tillgänglighet på bränsle också, säger Nilsson.

Claes Nilsson vill inte säga hur mycket pengar som Volvo har lagt på att utveckla motorn.

– Men det är många miljoner som har satsats på det här.

Läs mer:

Läs mer: Volvos satsning: Trådlöst i lastbilarna

Parallellt arbetar bolaget bland annat med elektrifiering av mindre lastbilar.

De första fordonen med den nya motorn ska levereras under våren, Nilsson räknar med några hundra till att börja med. I fjol sålde Volvo Lastvagnar, som är det största av flera varumärken i koncernen som helhet, över 100|000 lastbilar. Det handlar alltså om en väldigt liten andel av det.

– Vi har ingen förhoppning om att det ska bli 10 000-tals motorer på kort tid, men vi tror att marknaden och intresset kommer att öka successivt.

Mer om: Volvo Lastbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt