Volvo säljer färre lastbilar

2016-10-21 16:25  
Volvos lastbil visas upp i gruvan i Kristineberg Foto: Volvo AB

En vikande marknad i Nordamerika bidrar till att trycka ned Volvos resultat. Fordonsjätten säljer färre lastbilar, men vd Martin Lundstedt glädjer sig åt förbättrad lönsamhet.

Investerarna hade till en början svårt att enas om vad de tyckte om Volvos delårsrapport. Aktien åkte berg- och dalbana när börsen öppnade, men parkerade sedan en dryg procent under nollstrecket.

Volvochefen Martin Lundstedt tycker att tredje kvartalet var bra, sett till omständigheterna på marknaden.

– Volymerna och försäljningen minskar, men trots det bibehåller vi marginalen, säger han.

Han pekar särskilt på lastbilarna, Volvos överlägset största verksamhet. Där sjönk försäljningen med 13 procent, men rörelsemarginalen steg från 7,2 till 8,2 procent.

– Det är ett styrkebesked tycker jag. Det visar på en underliggande förbättring av verksamheten och att vi har en bra fokusering och driv i organisationen, säger han.

Fordonstillverkarens vinst blev 4,1 miljarder kronor före skatt för tredje kvartalet, strax under fjolårets.

Läs mer:

Läs mer: Rattar lastbilen utan händer

Koncernen levererade drygt 41 000 lastbilar under kvartalet, cirka 6 000 färre än motsvarande period i fjol. Orderingången för lastbilar sjönk med sju procent, vilket främst beror på läget i Nordamerika.

Enligt Martin Lundstedt ser utvecklingen ut ungefär som väntat.

– Nordamerika har under en längre period haft starka siffror. Man har byggt upp en flotta, och marknaden kommer ner från väldigt höga nivåer förra året, säger han.

– Man glömmer lätt bort att det fortfarande handlar om starka nivåer.

Han ser ett behov av fortsatt minskade lagernivåer hos återförsäljarna. Volvo bedömer att försäljningen i år kommer att landa på 240|000 fordon i Nordamerika, för att fortsätta ner till 215 000 nästa år.

Läs mer:

Läs mer: Lastbilen styr sig själv 800 meter under marken

När det gäller Europa har stabiliseringen av marknaden kommit senare, och därför går försäljningen starkare här nu.

– Vi ser en stark marknad i år och vi kommer att ha det nästa år också i Europa, med en viss justering nedåt. Men det är ingen dramatik i de siffrorna.

Enligt vd:n innebär utvecklingen framöver inga större förändringar för personalen. I Nordamerika har man redan minskat styrkan.

– Vi bedömer att vi i stort har en bra balans i Europaproduktionen. Vi behöver förmodligen göra vissa, mindre justeringar under fjärde kvartalet, men det blir förmodligen i Belgien.

Mer om: Volvo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt