Volvo och Vattenfall bygger plug-in-fabrik tillsammans

2009-06-01 09:21  

Statliga Vattenfall och Fordägda Volvo Personvagnar ska tillsammans bygga upp en serietillverkning av dieseldrivna el-hybridbilar som kan laddas över det vanliga elnätet.

Vid lunchtid i dag måndag kommer Volvo PV-chefen Stephen Odell och Vattenfallchefen Lars G Josefsson att i detalj presentera den gemensamma satsningen vid en presskonferens i Kungsträdgården i Stockholm.

- Vi investerar i ett industriellt samarbete för att serieproducera plug-in-hybridbilar i Sverige 2012. Det blir bilar som kan drivas med både el och diesel, säger Stephen Odell i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

Volvo presenterade redan i september 2007 sin plug-in-teknik som då byggts in i Volvos nya småbil C30 - Volvo Recharge Concept.

Det hade tagits fram av Volvos designkontor i Kalifornien och blev mycket uppmärksammat.

Den C30-hybrid som visades upp på Frankfurtmässan för ett och ett halvt år sedan var en seriehybrid med elmotor på varje hjul. Elmotorerna får ström från en generator som drivs av en vanlig, fyrcylindrig E85-motor.

Men Volvo Recharge Concept var ett alltför avancerat "koncept" för att få en snabb marknadslansering. Det byggde på att det satt små elmotorer på varje hjul vilket gör bilbyggandet komplicerat eftersom hjulen blir tunga och får sämre fjädringsegenskaper.

Hur den nya plug-in-hybrid som Volvo ska serietillverka med finansiellt stöd av Vattenfall är inte avslöjat i detalj, annat än att det blir en kombination av elmotor och dieselmotor - en elmotor som driver bakhjulen och en förbränningsmotor som driver framhjulen.

Dieselmotorn driver också hjulen direkt när batterikapaciteten inte räcker till.

Det är troligt att det blir den typ av drivlina som Ny Teknik skrev om nummer 51-52 i december förra året - utvecklad på Volvos uppdrag av underleverantören Getrag i Köping.

- Det här är en viktig affär för oss, säger Stephen Odell.

Utvecklingen av bilarna sker med gemensamma medel, skriver de Vattenfall och Volvo i ett gemensamt pressmeddelande.

Volvo Personvagnar producerar bilarna och Vattenfall utvecklar laddningslösningar och förser bilarna med elektricitet.

- Tillsammans utvecklar vi framtidens teknik med plug-in-bilar och olika laddningsalternativ, säger Lars G Josefsson.

Se videosändning över nätet från presskonferensen klockan 12. Klicka här.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt