Fordon

Volvo och Sverige värst i EU på CO2-utsläpp

I inget annat land i EU säljs så törstiga bilar som i Sverige. Och de törstigaste tillverkas av Volvo. Trots en minskning av genomsnittlig förbrukning behåller vi den föga hedrande tätplatsen i listan över bilmarknader och bilmärken med högst utsläpp av koldioxid.

Publicerad

Volvo är numera törstigaste bilmärket i Europa med ett genomsnittligt utsläpp av 179 gram koldioxid per kilometer. Det är visserligen en minskning med 1,4 gram jämfört med första halvåret förra året. Men tidigare värstingen Mercedes minskade med 6,8 gram (till 178,8 gram) och slapp med knapp marginal koldioxidens europeiska skampåle.

Genomsnittligt utsläpp av koldioxid för de drygt 100 000 bilar som såldes i Sverige första halvåret i år var 166,5 gram per kilometer. Det är visserligen en minskning med 7,6 gram, men förändrar inte det faktum att svenska bilar är törstigast i EU. Samtidigt minskade nämligen EUs genomsnitt med 7,1 gram till 147,5 gram koldioxid per kilometer. I procent minskade faktiskt Sverige något mindre än genomsnittet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här