Volvo och BMW investerar i samma tjänst – som kör barn

2019-03-04 07:28  
Foto: Zūm

Zūms handplockade förare kör barnen till skolan, och följer med på aktiviteterna efteråt. Nu investerar både Volvo och BMW i tjänsten.

Företalet grundades i Kalifornien 2015 och i dag servar man mer än 2 000 skolor. Zūm har byggt sin verksamhet på en on-demand-samåkningstjänst för barn – detta i kombination med barnpassning, där personalen kan ta med sig ungarna på fritidsaktiviteter efter skolan.

Zūm är redan störst i sin nisch och växer snabbast, men nu kan expansionen gå ännu kvickare. Simultant meddelar både Volvo och BMW att de investerar i företaget. I båda fallen kommer pengarna från respektive företags riskkapitalarm: Volvo Cars Tech Fund, som grundades föra året – samt BMW i Ventures.

Enligt BMW:s pressläpp ska investeringen dels få Zūm att utöka sin kundbas, men pengarna ska även användas för att utveckla ny teknik kring tjänsten. Zūm vill konkurrera med skolbussarna, och redan i dag använder man algoritmer och maskininlärning för att skapa mer effektiva rutter.

 

Läs mer: Här är Seats hippa elbil ”el Born”

Volvo anser att Zūms kundgrupp, familjer med barn, överlappar den egna kundbasen. Även om inga beslut ännu har fattats så ser biltillverkaren en potential för ett samarbete. Det kan exempelvis handla om att lägga Zūm till de digitala konsumenttjänster som erbjuds inom prenumerationstjänsten Care by Volvo, samt att Zūm kan använda Volvobilar i sin fordonsflotta.

– Föräldrar har ett fulltecknat schema och vi förstår alla den utmaning som det är att försöka få ihop livspusslet. Därför gillar vi det vi ser hos Zūm: de erbjuder en pålitlig och säker tjänst som gör att föräldrar kan känna att deras barn är i trygga händer. Lägg till detta Zūms innovativa teknik och det är lätt att se varför de passar väl in i vår investeringsportfölj, säger Zaki Fasihuddin, vd för Volvo Cars Tech Fund i ett pressmeddelande.

För att uppnå det nödvändiga förtroendet hos nervösa föräldrar kontrollerar Zūm de utvalda förarna i en strikt trestegsprocess. De måste dels kunna visa att de har kört prickfritt, samt har tidigare erfarenhet av barnomsorg. Alla förare måste dessutom göra ett förarprov och genomgå flera bakgrundskontroller. Även deras bil måste klara en besiktning som omfattar 22 punkter.

Läs mer: Bil Sweden: Kraftig ökning av elbilar väntar

Volvo Cars Tech Fund har tidigare investerat i Luminar Technologies, som utvecklar avancerad sensorteknik för självkörande fordon – samt elbilsladdningsföretaget Freewire, och i finska Forciot som utvecklar ansluten, utskrivbar och tänjbar elektronik.

John Edgren

Mer om: BMW Volvo

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt