Volvo höjer priset 20 procent i Ryssland

2015-03-03 14:51  

Volvo liksom flera andra biltillverkare höjer priserna kraftigt i Ryssland för att kompensera för den svaga rubeln.

Förra året föll bilförsäljningen 10 procent i Ryssland, i år väntas försäljningen minska med 27 procent. Oljeprisfallet har satt press på den ryska rubeln, och nu tar bilindustrin i väst till drastiska åtgärder för att kompensera för den urholkade valutan.

Branschtidningen Automotive news rapporterar från bilsalongen i Geneve att GM tänker införa åtta veckors produktionsstopp vid sin fabrik i St. Petersburg. Där har man tidigare dragit ner på produktionen från tvåskift i september förra året till ett skift nu.

Även Volkswagens chef Martin Winterkorn talade om Ryssland som en tuff utmaning, som gör det svårt att förutsäga försäljningsprognosen för 2015.

Nissan har höjt priserna med 20 procent, och Volvo med drygt 20 procent sedan årsskiftet. Men trots att de båda tillverkarna tappat stora volymer i landet sedan årsskiftet tänker de inte dra sig ur den ryska marknaden. Potentialen att växa där igen är stor.

Håkan Abrahamson

Mer om: Volvo Bilindustri

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt