Fordon

Volvo har sågspån i dörrarna

På labb har dörrmodulerna utsatts för fukt, mögel, brand och temperaturer mellan minus 40 och plus 80 grader. Dörrarna har öppnats och stängts 100 000 gånger, fönsterhissar har hissats upp och ner, luktexperter har sniffat. Resultatet blev godkänt på så gott som alla punkter. Foto: Colourbox samt Sören Håkanlind

Blanda sågspån i plasten så blir bilen lättare och grönare. Volvo Personvagnar testar dörrmoduler i biokomposit. Resultatet är överraskande bra, enligt företaget.

Publicerad

Den smäckra dörrmodulen väger cirka 600 gram och är skandinaviskt trä-färgad. Förutom kulören avslöjar även strukturen att en av huvudingredienserna är – sågspån. Fast projektledaren Fredrik Stråhlin kallar­ det hellre för träfiber.

Den nya biokompositen kapar vikten med cirka fem procent jämfört med dagens dörrmodul, som bland annat håller högtalare, elektronik och fönsterhissar på plats. Varje viktminskning är välkommen i bilindustrin som jagar gram för att sänka bränsleförbrukningen. Men Volvos huvudargument i det här projektet är faktiskt inte vikten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här