Fordon

Volvo har levererat första eldrivna lastbilen

Efter nio år med elbussar i drift lanserar Volvo sin första ellastbil. Och nu har de första två exemplaren rullat ut till kunder. Med det största batteriet är räckvidden upp till 30 mil.

Publicerad

När Tesla visade upp sin ellastbil i slutet av 2017 startade en kapplöpning. Vem skulle bli först med att på allvar elektrifiera de tunga transporterna? Och det har gått snabbt. Daimlerkoncernen har lanserat ett flertal modeller och kommer fortsätta bredda sitt utbud – och nu är även Volvo på banan.

Sedan 2010 har Volvo haft elektriska bussar i drift, men det dröjde ett tag innan första ellastbilen kom. Nu, den 19 februari, nådde man dock den milstolpen då de första två bilarna rullade ut till kunder. Första gången den visades upp var i april 2018.

Båda bilarna ingår i en förserie som har utvecklats med kunder, och serieproduktionen drar igång senare under året.

– I takt med att tekniken blir ett konkurrenskraftigt alternativ för fler kunder kommer vi att fortsätta att utveckla vårt erbjudande för eldrift. Parallellt minskar vi också stadigt klimat- och miljöpåverkan från våra dieseldrivna och gasdrivna lastbilar, framför allt genom allt energieffektivare drivlinor, säger Volvo Lastvagnars vd, Roger Alm, i ett uttalande.

Snabbladdar på 1-2 timmar

Utvecklingen av bilarna har gått på ”ovanligt kort” tid och de första exemplaren har man arbetat fram i nära samarbete med kunder och operatörer. Detta för att få fram lösningar som klarar av de specifika krav som finns när det handlar om prestanda, körsträckor, lasthantering och ett effektivt fordonsutnyttjande.

De båda bilarna som levererades nu är av modellen FL, en bil avsedd för distribution, soptransporter och andra uppdrag i stadstrafik med en totalvikt på 16 ton. Bilarna har en elmotor på 185 kW maxeffekt och ett batterisystem med mellan 100-300 kWh kapacitet. För de bilar som har det största batteriet ska räckvidden vara upp till 30 mil.

Laddning sker via 22 kW AC, eller med snabbladdning i upp till 150 kW. Det innebär att det stora batteriet ska bli fulladdat på 1-2 timmar med snabbladdning och ca 10 timmar för de som laddar via elnätet. Utöver denna finns FE, en modell för tyngre uppdrag.
Och även om de två första bilarna levererades i Sverige, en sopbil till Renova och en distributionslastbil till DB Schenker, har man även fått in ordrar från andra håll.

Volvo FL Electric

Helt eldriven lastbil för distribution, sophämtning och andra tillämpningar i stadsmiljöer, totalvikt på 27 ton.

Drivlina: Två elmotorer med en total maxeffekt på 370 kW (kontinuerligt effektuttag på 260 kW) och en 2-växlad Volvoväxellåda. Max. vridmoment för elmotorerna, 850 Nm. Max. vridmoment på bakaxeln, 28 kNm.

Energilagring: Litiumjonbatterier, 200-300 kWh.

Räckvidd: Upp till 200 km.

Laddning: Det finns två olika laddningssystem att tillgå. CCS2: Maximal laddningseffekt 150 kW DC. Lågeffektladdning: Maximal laddningseffekt 22 kW AC.

Laddningstid: Från tomma till fulladdade batterier (300 kWh: CCS2 150 kW cirka 1,5 timmar, lågeffektladdning cirka 10 timmar.

Helt eldriven lastbil för distribution, sophämtning och andra tillämpningar i stadsmiljöer, totalvikt på 16 ton.

Drivlina: Elmotor med en total maxeffekt på 185 kW (kontinuerligt effektuttag på 130 kW) och en 2-växlad Volvoväxellåda. Max. vridmoment för elmotorn, 425 Nm. Max. vridmoment på bakaxeln, 16 kNm.

Energilagring: Litiumjonbatterier, totalt 100-300 kWh.

Räckvidd: Upp till 300 km.

Laddning: Det finns två olika laddningssystem att tillgå. CCS2: Maximal laddningseffekt 150 kW DC. Lågeffektladdning: Maximal laddningseffekt 22 kW AC.

Laddningstid: Från tomma till fulladdade batterier: snabbladdning tar 1-2 timmar (DC-laddning), nattladdning upp till 10 timmar (AC-laddning) med en maximal batterikapacitet på 300 kWh.