Volvo Cars spår en svagare period: ”Situationen är besvärlig”

2021-09-03 11:39  
Problem med leveranser pressar Volvo Cars. Arkivbild. Foto: ADAM IHSE/TT

Volvo Cars försäljning sjönk i augusti. Ledningen bedömer att andra halvåret blir svagare som en följd av problem med leveranser från underleverantörerna.

Artikeln är uppdaterad.

Stopp hos underleverantörerna, främst i Asien, gör att Volvo Cars ledning nu skruvar ned förväntningarna på kommande månader.

– Nedstängningar på grund av covid-19 situationen i Sydostasien fortsätter att påverka tillgången på halvledare. Det påverkar hela industrin och Volvo Cars, säger Ben Foulds, presstalesperson på bolaget.

Stark efterfrågan

Volvos försäljningen sjönk med 10,6 procent till 45 786 bilar i augusti jämfört med samma månad i fjol. Minskningen sker på den europeiska och kinesiska marknaden medan övriga marknader, exempelvis USA, växer.

Efterfrågan bedöms som fortsatt stark, men ledningen spår att det blir utmanande att nå samma försäljningsvolymer för andra halvåret jämfört med samma tid i fjol, även om helårsprognosen för 2021 fortsatt behålls intakt. Under perioden januari till augusti ökade Volvos försäljning totalt 26,1 procent, jämfört med samma period förra året.

– Hur försäljningen kommer att påverkas under andra halvåret beror på hur snabbt produktionen kan komma i gång i Asien igen, säger Ben Foulds.

"Besvärlig situation"

På den punkten, när flaskhalsarna kan vara lösta, vågar sig Volvo Cars inte på någon prognos.

– Vi följer situationen noggrant och den är ombytlig. Det är svårt att göra prognoser på lång sikt, säger Ben Foulds.

Förutom minskad produktion på flera av bolagets anläggningar runt om i världen är för närvarande produktionen i Volvo Cars fabrik i Torslanda i Göteborg pausad till följd av komponentbrist i produktionsledet. Senast på torsdagen meddelades att stoppet förlängs till mitten av nästa vecka. Även i fabrikerna i Olofström och Skövde har produktionen tillfälligt satts på paus.

– Situationen är besvärlig, säger Ben Foulds.

Fakta: Volvo Cars försäljning i augusti

 2020 (antal sålda bilar)2021Förändring i procent
Europa 17 49313 052 -25,4
Kina15 83513 112 -17,2
USA10 378 10 686 3,0
Övriga marknader7 533 8 936 18,6
Totalt51 239 45 786 -10,6

Källa: Volvo Cars

Mer om: Volvo Cars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt