Volvo Cars förlänger stoppet i Torslandafabriken

2021-09-02 07:43  
Produktionsstoppet på Volvo Cars fabrik i Torslanda förlängs. Foto: Adam Ihse/TT

Produktionsstoppet i Volvo Cars fabrik i Torslanda i Göteborg förlängs till mitten av nästa vecka, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Pausen blir därmed längre än väntat.

Företaget skriver i ett uttalande till Ekot att det är fortsatt brist på material och att det har ”utlösts av en kombination av den globala halvledarbristen och nya covid-19-utbrott”.

Läs mer här om den globala halvledarbristen – Ny Teknik samlar 23 frågor och svar.

Även fabrikerna i Olofström och i Skövde har tvingats till tillfälliga stopp, för att anpassa produktionen till efterfrågan från bilfabriken, enligt Volvo. Även i företagets andra fabriker runtom i världen är det minskad produktion.

Denna vecka står också lastbilsproduktionen stilla hos Scania i Sverige vilket påverkar tusentals anställda samt underleverantörer runtom i landet.

Läs mer: Scania tvingas till akut stopp i fem fabriker

– De drabbas naturligtvis också. Dels därför att slutproducenterna inte kan leverera i den takt de har tänkt sig och dels att halvledare också ingår i underleverantörernas komponenter. Så då sprider det här sig som en präriebrand, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på branschorganisationen Teknikföretagen, till Ekot.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt