Volvo återkallar 219 000 dieselbilar

2019-01-23 11:30  
Volvo Cars vd Håkan Samuelsson. Foto: TT

Biltillverkaren Volvo Cars, helägt av kinesiska Zhejiang Geely Holding Group, återkallar 219000 dieselbilar tillverkade 2015-2016, rapporterar Reuters med hänvisning till ett uttalande av Volvo Cars.

(Artikeln har uppdaterats)

– Det går att tolka som att tillverkaren har ett fungerande produktsäkerhetsarbete, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännen, till TT

Det är sedan tidigare känt att Volvo Cars återkallar 37 000 bilar i Sverige för att åtgärda problemet. Aftonbladet var först om att rapportera om nyheten.

Återkallelsen görs för att åtgärda risken att en defekt slang kan orsaka bränsleläckage i motorrummet.

– Om det är en slang som sitter ovanpå motorn så riskerar det att komma bränsle på motorn och då kan det finnas en risk för att det börjar brinna, om man har otur, säger Carl-Erik Stjernvall.

Enligt Volvo Cars finns inga uppgifter om olyckor eller incidenter med anledning av problemet. Det var heller inte någon konsument som slog larm.

Volvo upptäckte felet

”Det var vi själva som upptäckte felet” skriver Annika Bjerstaf, presschef på Volvo Cars i ett SMS till TT.

– Det är en defekt som kan ha upptäckts under en ordinarie reparation eller ett servicearbete på en verkstad. Och i och med att man har noterat det här så är man skyldig att åtgärda det eftersom man har ett produktsäkerhetsansvar, säger Carl-Erik Stjernvall.

Och Volvo är tydlig med att åtgärden görs i förebyggande syfte.

– Man ska inte överdriva risken, men ta till sig informationen från Volvo, säger Stjernvall.

Berörda bilägare, som främst finns i Sverige, Storbritannien och Tyskland, har redan fått brev om återkallelsen. Av de 219000 bilarna gäller återkallelsen 37000 bilar i Sverige.

Byter slangen gratis

Bilägarna uppmanas nu att snarast möjligt kontakta en Volvoverkstad för att boka tid. Bytet av slang är gratis och beräknas ta omkring två timmar.

– Ibland kan det vara problem vid återkallelser att ha tillräckligt med reservdelar. Men ska man bedöma det här så verkar en slang vara en enkel komponent att få fram, säger Carl-Erik Stjernvall.

Och Annika Bjerstaf tror inte det skall uppstå några problem.

”Vi är i Sverige förberedda för detta. Systemet är förberett för att kunna ta emot kunderna”, försäkrar hon.

Förtroendet för Volvo

Carl-Erik Stjernvall tror inte att återkallelsen kommer att påverka förtroendet för varumärket Volvo.

– Nej, inte alls. Några skulle till och med kunna se det som ett sundhetstecken. Produktsäkerhetsarbetet tycks fungera och jag tycker inte att man ska dra för stora växlar på det som inträffat.

Elva olika bilmodeller berörs: V40, V40CC, S60, S60CC, V60, V60CC, XC60, V70, XC70, S80 och XC90.

Mer om: Volvo Diesel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt