Fordon

Volvo anställer 900 ingenjörer

Stefan Jacoby, vd Volvo PV
Stefan Jacoby, vd Volvo PV

Volvo personvagnar anställer 1250 personer, varav 900 ingenjörer, i den största rekryteringen i företagets historia.

Publicerad

(Uppdaterad) Vid en snabbinkallad presskonferens på tisdagen meddelade personbilstillverkaren Volvo i Göteborg att man planerar anställa tusen personer vid fabriken i Göteborg.

900 av dessa är ingenjörer.

De övriga får jobb vid Volvo personvagnars anläggningar i Gent.

Det är främst inom området produktutveckling som Volvo behöver rekrytera.

Utvecklingschefen Paul Welander säger till Ny Tekniks utsända reporter Charlotta von Schultz att man nu behöver en helt ny typ av ingenjörer som man inte har erfarenhet av sedan tidigare.

- Vi behöver folk som kan kraftelektronik där vi arbetar med spänningar över 400 volt.

Ett bekymmer tror han att det blir att hitta specialister som kan inbyggd elektronik (embedded). Hans bedömning är att det har utbildats alldeles för få ingenjörer med sådan specialistkompetens i Sverige.

Ett annat nytt specialistområde där Volvo behöver anställa är HMI, human machine interface. Där det tidigare handlat mest om fysisk ergonomi handlar det idag om teknik så att bilen kan tala till människorna i den.

Förutom dessa specialistgrupper behövs ingenjörer inom mjukvarusidan, akustik, fordonsdynamik och materialteknik, det sista inte minst för att kunna spara vikt i bilarna.

Personalchefen Björn Sällström förklarade att man vid rekryteringsarbetet kommer att använda sig av sociala medier som Facebook. Rekryteringen ska präglas av social mångfald.

Vid sidan av den stora satsningen i Sverige så kommer Volvo också att bygga upp en utvecklingsavdelning i Kina. 60 svenska ingenjörer ska delta i uppbyggnadsarbetet av en utvecklingsavdelning i Shanghai.

Volvo personvagnar ägs sedan 2009 av den kinesiska biltillverkaren Geely Automobile, som köpte Volvo av dåvarande ägaren Ford. Ford köpte i sin tur Volvo personvagnar 1999 av svenska Volvo AB, tillverkare av lastbilar, bussar, motorer och komponenter till flygindustrin.

Inom Volvo personvagnar arbetar 19500 personer varav nära 13000 i Sverige.