Fordon

Volkswagen går in med miljardorder i Northvolt – måste bygga ut fabriken

Peter Carlsson, Northvolts vd Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Peter Carlsson, Northvolts vd Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Northvolt har tagit emot en order från Volkswagen värd 14 miljarder dollar, cirka 120 miljarder kronor, för att tillverka battericeller.

Publicerad

Ordern som sträcker sig över en tioårsperiod avser produktion i Skellefteåfabriken som därmed kommer att behöva byggas ut ytterligare.

– Volkswagen utser oss till sin batterileverantör för deras premiumbattericeller. Det gör att vi måste bygga Skellefteåfabriken "Northvolt Ett" ännu större, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt.

Northvolt ska också sälja sin andel i det samägda bolaget Northvolt Zwei i tyska Salzgitter till Volkswagen.

– Vi kommer sälja vårt engagemang i vårt joint venture som vi hade med Volkswagen till Volkswagen, säger Jesper Wigardt.

Northvolt har totalt säkrat kontrakt värda över 27 miljarder dollar, från nyckelkunder.

Volkswagen meddelar också att bolaget ska bygga sex batterifabriker i Europa fram till 2030, med en total kapacitet om 240 GWh.

Northvolt har avtal med tunga aktörer

Northvolt har förutom samarbetet med Volkswagen sedan bolaget startades 2016 ingått partner- och kundavtal med bland annat ABB, BMW Group, Scania, Siemens, Vattenfall och Vestas.

Bolaget fick så sent som i januari klartecken från Umeå tingsrätt att utöka sin verksamhet i Skellefteå, vilket öppnar för att bygga en batterifabrik med mål att producera 40 gigawattimmars batterikapacitet per år.

– I nuvarande plan har vi sagt 40 gigawattimmar per år men den kommer behöva mer kapacitet. Vi har inga siffror på det i nuläget, säger Jesper Wigardt.

Siktet var i januari inställt på att få igång den storskaliga produktionen i slutet av 2021, då med 16 gigawattimmars batterikapacitet. Då i en fabrik på 500 000 kvadratmeter som skulle generera totalt 10 000 arbetstillfällen.

Logiskt steg för Volkswagen

Storsatsningen på att långsiktigt säkra leveranser av battericeller från VW:s sida är inte förvånande, enligt analytiker.

– Det här är helt logiskt att Volkswagen tecknar de här avtalen med Northvolt. De vill säkra upp sina volymer, säger Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken.

Biltillverkarnas omställning från bensin- och diesel till el som bilbränsle ligger i linje med klimat- och hållbarhetsmål i Parisavtalet, som bilindustrin nu på allvar har anpassat sina framtidsplaner till.

– När till och med General Motors har 30 modeller elbilar som ska lanseras till 2025 då förstår man att det här är riktigt allvar för bilindustrin, säger Hampus Engellau.

Texten har uppdaterats.