Volkswagen: Fritös-dieseln färdig för att börja säljas

2018-12-03 11:36  

Från fritösen – till biltanken. I Wolfsburg har Volkswagen lyckats få till en ny typ av biodiesel där frityrolja står för en tredjedel. Resultatet är en 20 procentig minskning av koldioxidutsläppet.

Vårt moderna samhälle skapar enormt mycket avfall. Men bara för att en råvara är förbrukat i det ena ledet, behöver det inte innebära att den är värdelöst. I tyska Wolfsburg har Volkswagen och Coburguniversitetet tagit fram en biodiesel på restprodukter.

Bränslet, kallat R33 Bluediesel, består av diesel som blandats ut med gammal frityrolja. Efter att restaurangerna i staden har doppat sina pommes så hämtats oljan in. Efter att den har filtrerats och renats så processas oljan till en parafinmix som sedan adderas till vanlig diesel. Som namnet R33 antyder är det just en tredjedel av bränslet som utgörs av denna raffinerade frityrolja.

Wolfsburg-konsortiet är inte först med att använda frityrolja i dieselblandning, men de är först att fullt harmonisera med standarden DIN EN 590 och uppfyller alla kriterier för att användas som ett standardbränsle.

Läs mer: VW lovar grön el i elbilsproduktionen

Volkswagen har haft den nya biodieseln i test under nio månader och nu känner man sig säker på att resultatet är tillräckligt bra för att konceptet ska breddas. Under testperioden har man kunnat se att koldioxidutsläppet har minskats med åtminstone 20 procent jämfört med vanlig diesel. Men inte nog med det, en viktig sak är att motorerna inte kräver någon konvertering eller annan modifiering för att kunna köras på R33.

– R33 Bluediesel är speciellt passande för företag som behöver dieselfordon på grund av deras långa räckvidd, men som fortfarande vill uppnå sina mijömål. Vi förbereder för en markant ökning av efterfrågan på flytande bränsle från restmaterial. Jag hoppas att även publika mackar kommer erbjuda R33 som Green Premium i den nära framtiden, säger Thomas Garbe, ansvarig projektledare på Volkswagen i ett uttalande.

Från och med nu ska man alltså erbjuda R33 Bluediesel på VW-mackarna (Wolfsburg är Volkswagens huvudstad), därtill har man även påbörjat ett test med bränslet på fabriken i Salzgitter – och en introduktion på andra ställen är planerat.

Felix Björklund

Mer om: Volkswagen Diesel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt