Volkswagen erbjuder kunderna återköp

2016-04-22 10:55  
Volkswagen Foto: Alamy

Volkswagen erbjuder de amerikanska kunder som äger dieselbilar med fuskprogramvara att antingen köpa tillbaka bilarna eller reparera dem. Den uppgörelsen meddelades på torsdagskvällen.

Uppgörelsen gäller 482000 ägare av Volkswagenbilar med fyrcylindriga 2-litersmotorer. För personer som har leasingkontrakt erbjuds att lämna tillbaka bilarna.

Meddelandet kom från distriktsåklagare Charles Breyer, rapporterar nyhetsbyrån ap. Några detaljer kring hur mycket VW tänker betala för bilarna gavs inte, men enligt uppgörelsen mellan företaget, amerikanska regeringen och jurister som företräder konsumentgrupper handlar det om en ”avsevärd kompensation”.

Volkswagen tänker avsätta mer än 1 miljard dollar för att ersätta kunder, men har inte specificerat hur detta belopp ska användas.

Uppgörelsen gäller inte de 90000 fordon av märkena Volkswagen, Audi och Porsche som har sexcylindriga 3-litersmotorer som också har fuskprogramvara installerad.

Uppgörelsen omfattar heller inte de krav som delstater och den federala regeringen har på Volkswagen för att företaget brutit mot miljöbestämmelser i samband med att bilarna släppt ut mer NOx än vad som är tillåtet.

Volkswagen har meddelat att företaget reserverat 7,3 miljarder dollar för kompensation till kunder och för att betala eventuella böter.

Ett flertal fordonsanalytiker gör dock bedömningen att den summan inte kommer att räcka. De sammanlagda utgifterna för avgasfusket bedöms hamna i storleksordningen över 20 miljarder dollar.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt