Fordon

Volkswagen-bossens varning: Stor risk att Tyskland tappar ledningen

Volkswagen-industri och koncernens vd Herbert Diess. Foto: Anders Praefcke & Rudolf Simon
Volkswagen-industri och koncernens vd Herbert Diess. Foto: Anders Praefcke & Rudolf Simon
Foto: Anders Praefcke
Foto: Anders Praefcke
Foto: Rudolf Simon
Foto: Rudolf Simon

Om landets bilmärken inte anpassar sig efter miljökraven så riskerar Tyskland att tappa ledningen globalt. Sannolikheten för detta är 50/50 – det hävdar Volkswagenkoncernens vd Herbert Diess.

Publicerad

Med EU:s krav på att sänka koldioxidutsläppen med ytterligare 30 procent drar unionen åt tumskruvarna på sina biltillverkare. Det innebär stora förändringar för branschen. Det uppsatta målet betyder exempelvis att Volkswagen kommer tvingas höja sin elbilsproduktion till 30 procent av det sålda antalet bilar.

Nu går Volkswagen Groups vd Herbert Diess ut med en uppmaning till de tyska tillverkarna. Alla måste anstränga sig mer för att möta de nya kraven kring Co2 och kväveoxid, för annars är risken överhängande för att Tyskland tappar sin ledning. Enligt Volkswagens vd är sannolikheten för att detta händer 50/50 sett över en tioårsperiod.

– Vissa biltillverkare riskerar att slås ut av regelverket som kräver en omställning av produktionen till elbilar, från förbränningsmotorer till säger Diess till Automotive News.

Han konstaterar att de tyska ledarna, Volkswagen, Daimler och BMW, har varit vana vid att deras industrier legat i blomstrande städer – men det finns ingen självklarhet i detta kommer hålla för tid och evighet.

– Om du tittar på bilindustrins tidigare bastioner som Detroit, Oxford-Cowley och Turin så förstår du också att vad som händer med städer när en mäktig organisation och ledande industri fallerar, säger han.

I dag har Volkswagen 56 anläggningar runt om jorden som anställer omkring 80 000 personer. Enligt Diess skulle ett skifte från förbränningsmotorer till eldrift innebära att Volkswagen tvingades sparka 14 000 av sina anställda under loppet av två år.