Vision snabbare än Karma

2009-09-08 11:09  

Snålast och snabbast – nu tävlar laddhybriderna i sportighet. BMW Vision, Chevrolet Volt eller Fisker Karma – vilken hybrid är häftigast? Ny Teknik har siffrorna. Jämför själv.

Nästa generation hybrider, laddhybriderna, är sportigare, snabbare – och dyrare – än vanliga hybrider som Toyota Prius och Honda Insight.

Allra mest omtalad just nu är BMWs konceptbil Vision. Den kommer förmodligen aldrig att serietillverkas, men visar att utvecklingen är på väg mot allt mindre, men kraftfulla, turboladdade dieselmotorer, kombinerade med en eller två elmotorer.

Racet är i full gång.

Kanehira Maruo, omvärldsanalytiker på svenska ETC Battery and Fuelcells, har gjort en jämförelse av prestanda hos några av de tävlande.

Snart dyker även Toyota Prius upp med en laddhybrid, men i dag vill inte Toyota lämna några närmare specifikationer på den bilen.

Jämför själv de fyra nya upphaussade laddhybriderna med veteranen Toyota Prius.

Förkortningar

HEV (hybrid electric vehicle),en bil som vanligen kombinerar en förbränningsmotor med en eller flera elmotorer samt någon typ av batterier för lagring av energi.

PHEV (plug-in hybrid electric vehicle)laddhybrider är hybridbilar som även kan laddas från det fasta elnätet och köras helt på el kortare sträckor. Batteriet är betydligt större än i en vanlig hybridbil.

(E)REV – (Extended-Range Electric Vehicle)– den här typen av fordon fungerar som elbilar tills batterierna laddats ur till en viss nivå. Då startas en liten bensin- eller dieselmotor. Förbränningsmotorn används inte för att driva hjulen, utan fungerar som en generator som laddar batteriet.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt