Vingsegel sänker stora oljetankerns bränsleförbrukning

2022-10-10 13:40  

Snart kan 333 meter långa New Aden börja frakta råolja. Fyra vingsegel ska sänka tankerns bränsleförbrukning med nära tio procent.

Vingsegel har potential för att göra sjötransporter billigare och mer miljövänliga. Ett exempel är det svenska Oceanbird-projektet vars fartyg ska kunna frakta upp till 7 000 bilar över Atlanten. Enligt beräkningarna förväntas vart och ett av de fyra seglen spara in omkring en halv miljon liter bränsle per år – samt sänka koldioxidutsläppen med 1 200 ton.

Ursprungligen var de tänkta att bli 80 meter höga och teleskopiska. Det senare skulle göra det möjligt att "reva" vingseglen vid hård sjö och samtidigt öppna för att gå under låga broar. Sedan dess har Wallenius presenterat en ny design där seglen bara är omkring hälften så höga och i stället fälls ihop.

Läs mer: Svensk marinveteran satsar på seglande fraktfartyg 

Oceanbird-projektets fartyg ska stå färdigt 2025/2026, men redan nu har kinesiska Dalian Shipbuilding Industry levererat en 333 meter lång oljetanker med 40 meter höga vingsegel. Det skriver the China Merchant Energy Shipping company (CMES) i ett pressmeddelande.

De har beställt fartyget the New Aden för att frakta råolja, Enligt CMES ska de fyra vingseglen sänka oljetankerns bränsleförbrukning med 9,8 procent, och minska de årliga koldioxidutsläppen med mer än 2 900 ton. Seglen är placerade i kvadrat i mitten av däcket, och de har en total en yta på 1 200 kvadratmeter.

Foto: Cmes

Bladen av kolfiberkomposit är samtidigt hopfällbara. Systemet Aerofoil Sails Intelligent Control övervakar konstant rådande väderförhållanden tillsammans med navigation för att optimera mängden vind i seglen.

John Edgren

Mer om: Fartyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt