Vill ha samma vägtull för hela EU

2015-01-26 10:11  

EUs kommissionär för transporter vill införa en enhetlig vägtull som gäller för hela EU.

Som en reaktion på Tysklands förslag att införa speciella vägtullar för alla som kör på de tyska motorvägarna från 2016 gör nu EUs kommissionär för transportfrågor, Violeta Bulc, ett utspel och föreslår en gemensam vägtull för alla länder i unionen.

I det tyska förslag som lagts fram är tanken att alla som kör på de tyska motorvägarna, även utländska besökare, ska betala en vägtull. Men tyska bilister ska kompenseras för vägtullarna i form av lägre bilskatt.

EU har reagerat på det förslaget och anser att det strider mot de grundläggande reglerna inom unionen.

Violeta Bulc föreslår i stället ett gemensamt vägtullsystem för alla länder i EU. Avgiften ska en Violeta Bulc baseras på körd vägsträcka, och inte regleras av hur länge man befunnit sig på vägen.

Hon vill dock inte uttala sig om bestämmelsen ska bli obligatorisk i alla länder, eller om medlemsstaterna själva ska få bestämma hur de vill arrangera ett vägavgiftssystem.Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Mer om: Vägtull

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt