Video: Så svårt är det att välta en Tesla Model X

2018-05-23 13:41  

Stora bilar är generellt säkra bilar, men högbyggda suvar har en brist – de slår runt lättare. Så hur svårt är det att få en Tesla Model X att rulla? Kolla in videon som visar hur lyckad tillverkarens design verkligen är.

Stadsjeepar, suvar, crossovers – kärt barn har många namn. Och just nu är just detta den hetaste trenden i bilvärlden. För varje sedan- eller kombimodell som lanseras – har det kommit fem högbyggda crossovervarianter.

Men en högre tyngdpunkt kan medföra en stor nackdel.

Tidiga suvar hade problemet att de lättare slog runt, och enligt bland andra amerikanska säkerhetsinstitutet NHTSA var modelltypen ”farligare” att sitta i vid singelolyckor än en vanlig bil.

Men med tiden har problemet adresserats, med suvar som blivit mer stabila. Men hur lätta är de då att välta?

Självklart skiljer det mellan olika märken, och en som verkar ligga i toppen när det kommer till att hålla sig på rätt köl är Tesla. I en video som tillverkaren lagt upp på Twitter visas hur man kör suven i sidled in i en sandlåda för att se om den slår runt.

Vid flertalet tillfällen ser det ut som att katastrofen är nära, men icke – bilen vägrar att rulla över.

Förklaringen är förvisso ganska enkel. Majoriteten av vikten i Model X är centrerad i golvplattan där batterier och elektroniken huserar. Sen ska man ha i beaktande att det inte lämnas någon information om testet. Varken hastigheter eller antalet försök man genomförde – det kan ju vara så att bilen rullade över någon gång.

Men kolla in själva – designen är otroligt effektiv när det gäller att undvika kullerbyttor.

Felix Björklund

Mer om: Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt