Victor Muller vill ha en retro-Saab

2010-04-09 09:53  
Johan Wejedals tolkning av Ny Teknik-läsarnas önskemål om en Saab med Saabs själ.

Nu bekräftar Saabs styrelseordförande Victor Muller att Saab ska ta fram en "modern retro" under namnt Saab 92. "Vi har tagit fram en snygg design redan", säger Victor Muller.

Han kom med sitt avslöjande under en New York International Auto Show tidigare i veckan för tidningenMotortrend.

- Vi tittar mycket, mycket noga på utvecklingen av vad vi kallar Saab 92 och vi har en snygg design för bilen redan, säger Victor Muller.

Han visar en bild på bilen i sin Blackberrymobil och får Motortrends reporter att dra efter andan – och förbanna sig själv att han inte hade någon videokamera med sig.

Victor Muller visar en klassisk droppformad Saab med drag från både den första Saab 92 till den mer utvecklade Saab 96.

Det skulle kunna vara den retromodell som Ny Tekniks läsare röstat fram och som bildesignern Johan Wejedal ritade upp på Ny Tekniks uppdrag i höstas.

- Den här Saaben är definitivt den felande länken i Saabs modellportfölj. Och det är helt klart att vi kommer att ta den till marknaden ganska snart, säger Victor Muller.

Men retro-Saaben ligger inte i Saab Spykers nuvarande plan utan det handlar om ett separat projekt enligt Victor Muller.

- Vi måste ha en separat finansiering för det här – såvida inte det går så bra för vår nuvarande verksamhet att vi kan driva projektet med egna medel, säger Victor Muller.

Han utesluter inte att dela en ny modellplattform med en annan tillverkare som har något djupare fickor än Saab Spyker just nu.

Saab 92 skulle locka en ny, yngre publik till Saab och dra upp tillverkningsvolymen i Trollhättefabriken.

- Den här bilen skulle kunna bli ett stort steg att skapa lönsamhet i Trollhättefabriken, säger han till Motortrend.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt