Veteranens dröm: Ett bestyckat torn

2011-11-08 23:00  

Drömmen: en ubåt som kan avläsa och följa havsbottnens variation exakt. Och en kulspruta till tornet.

Per Edlings dröm är att navigera en ubåt som smidigt hämtar in bottnens topografi och automatiskt styr längs med den.

– Då skulle man kunna gömma sig än bättre, förklarar han. Men än är drömmen inte realiserbar.

Per Edling är stabschef vid första ubåtsflottiljen och tidigare fartygschef på ubåten Södermanland. Han har många års erfarenhet från livet ombord på Sveriges ubåtsflotta.

Vi träffar honom ombord på HMS Gotland. Intill den lilla kabyssen finns två små bord med väggfasta trånga bänkar, ovanför i gången bredvid dinglar tekoppar i glada färger.

– Nya ubåtar måste i stort sett kunna samma sak som gamla: dyka, vistas tyst under vatten, spana, gå till anfall och stiga till ytan, fast de måste vara snäppet bättre, konstaterar han.

A26 är en vidareutveckling av Gotlandsklassen. Per Edling hoppas att den också ska kunna utrustas med andra vapen än torpeder. I dag finns inget alternativ.

– Skickar du ut en torped mot något så sänker du dem! säger han.

En variant skulle kunna vara en fjärrstyrd ­kulspruta eller automatkanon som kan fällas in och ut ur i tornet i ytläge. Då skulle ubåten kunna skjuta varningsskott, men med risk att avslöja sig. Kockums har föreberett för en kulspruta, men vapnet är ett ”tillval” för beställaren.

Samtidigt skulle besättningen ett vapen för jakt mot luftmål. Ubåten skulle antingen kunna skrämma eller skjuta ned exempelvis helikoptrar som jagar den.

– Att ha en helikopter hängande över sig kan vara väldigt irriterande, säger Per Edling.

Det finns ännu inte några säkra uppgifter på att A26 verkligen får ett vapen i tornet.

Mer om: Ubåt Kockums

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt