Vätgas driver racersportbil

2016-03-02 14:13  
Supersportbilen H2 Speed från Pininfarina har en toppfart på över 300 km/h. Foto: Pininfarina

H2 Speed från italienska Pininfarina är den första bränslecellsdrivna bilen med extrema prestanda, som en toppfart över 300 km/h.

Pininfarina visar på bilmässan i Geneve en vätgasdriven bränslecellsbil med prestanda i klass med Ferrari, Bugatti, Lamborghini och andra aktörer i klassen för extrema sportbilar.

H2 Speed kallas bilen som ska tillverkas i en liten serie för en kundkrets som söker en extrem miljöbil, om uttrycket kan tillåtas.

Själva bilen har inspirerats av en Pininfarinamodell kallad Sigma Grand Prix från 1969, men drivlinan är helt ny och har tagits fram av schweiziska Green GT, som har utvecklat bränslecellsdrivning för olika bilföretag de senaste åren.

Två bränslecellsstackar ger el till bilens två synkronmotorer på sammanlagt 503 hästkrafter och varvtalet 13000 rpm. Motorerna driver direkt på bakhjulen utan någon mellanliggande växellåda.

Vätgasen tankas i två cylindrar som rymmer 6,1 kg vätgas. Toppfarten anges till drygt 300 km/h och 0 – 100 klaras av på 3,4 sekunder.

Bilen är 4700 mm lång, 2000 mm bred och 1087 mm hög. Vikten ligger på 1420 kg.

Tillverkaren har inte uppgivit pris eller när bilen kan börja levereras.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt